B Stories

Tijdloze trend: natuursteen als wand- of gevelbekleding

18 september 2018

Iedereen kent natuursteen als terras- of vloertegel of als werkblad in de keuken. Maar mag het eens wat anders zijn? Volg de trend en kies voor een wand- of gevelbekleding in natuursteen. Zowel binnen als buiten verleent een muur van natuursteen je woning een unieke uitstraling en dankzij het eindeloze spel van materialen, kleuren, afmetingen en afwerkingen heb je een enorme bron van inspiratie.

Woodstone Grey - Stoneskin<br />Interieurarchitect Jelle Vandecasteele<br />Fotografie Johnny Umans
Bianco Statuarietto - Maatwerk <br />Brandt Natuursteen <br />Foto: Klaas Verdru
Black Slate - Gladde natuursteenstrips
Rusty Slate - Minipanels
Ardesia Nera - Mosaics type S1
Ardesia Nera - Mosaics type B
Bianco Carrara 'CD' - Mosaics type B
Bianco Carrara 'CD' - Mosaics type C
Blauwe Hardsteen - Mosaics type C
Bianco Carrara 'CD'- Maatwerk <br />Interieurarchitect Interieurlabo 05<br />Uitvoerder Dedoruin<br />Foto cafeine.be
BTL Nero Ebano
Grey Quartz - B-Rocks
Grey Quartz - B-Rocks
Rusty Quartz - B-Rocks
Tundra Blue - Strips gekloven
Kavalas - Stapelstrips
Rusty Slate - Stonepanels
Ardesia Nera - Stoneskin
Black Quartz - Stoneskin
Oyster - Stoneskin
Emperador T - Wandtegels
Eski Beige - Wand- en vloertegels
Simyra - Wand- en vloertegels
Black Slate - Gevel
Simyra Brossato - Gevel
Twilight - Stoneskin

Voorkeur en uitvoering

De gevel is de absolute blikvanger van je woning én tevens ook het visitekaartje van de architect. Het esthetische aspect speelt dus een belangrijke rol bij de keuze van de geschikte natuursteen. Niet alleen voor de gevel, ook voor de binnenmuren. Maar ook de afwerking, de toepassing, de bevestigingswijze en technische specificaties bepalen de juiste steen voor elk project.

 

Wat zijn de trends in natuursteen voor gevel- en wandbekleding?

Natuursteenstrips

Muren met een ruwe afwerking in natuursteen zijn echt dé trend. Natuursteenstrips worden vaak gecombineerd met andere bouwmaterialen zoals hout, crepi en meer. Natuursteenstrips zijn populair bij zowel de klassieke, landelijke woonstijl als de meer strakke, moderne stijl. Denk hierbij aan de combinatie van witte crepi muren, met de robuuste, roeste look van de Rusty Slate stonepanels. Niet alleen voor de gevel, maar ook voor je interieur een ware blikvanger.

Er zijn verschillende soorten natuursteenstrips om uit te kiezen:

Stoneskin

Zoals de naam het doet vermoeden, wordt uit de 'natuursteenhuid' een serie van ruwe, gekalibreerde natuursteenstrips uitgewerkt voor de binnen- en buitenmuren. De fijne, versneden reepjes natuursteen zijn gegroepeerd op een plaket wat de plaatsing makkelijker en sneller laat gebeuren!

Kies uit diverse kleuren en materialen, van lichtgrijs over roest en bruin tot donkergrijs en zwart.
Rusty Slate Stonepanels

Het natuurruw oppervlak van de Stonepanels geven je interieur of exterieur een uniek effect. Ze kunnen zowel voor wand- als voor gevelafwerking gebruikt worden. Minipanels is een collectie fijne natuursteenstrips die je muur of gevel een bijzonder verfijnd en elegant karakter schenken. Ook hier zijn de strips op een plaket gegroepeerd, voor een makkelijke plaatsing!

 

B-Rocks

Voor wie houdt van het originele en ruwe karakter van natuursteen, gaat absoluut voor de stoere look van de B-Rocks. Met deze natuursteenstukken, gegoten in een betonplaket, geef je je gevel of wand een heus ‘piece of art' gevoel met de looks van gestapelde stenen. Van landelijk tot strak en modern, B-Rocks passen bij elke woonstijl.


 

Stapelstrips

Ruwe blokken natuursteen worden op elkaar gestapeld en vormen zo een robuuste bekleding voor een accentmuur binnen- of buitenshuis.

 

Er bestaan ook dunne, gladde natuursteenstrips in verschillende formaten, materialen en afwerkingen voor toepassingen binnen- en buitenshuis. Lees er hier meer over.

 

Mozaïek

Natuursteenmozaïeken zijn tijdloos en bestaan in verschillende kleuren, formaten, types en materialen. Ze zijn een creatieve en natuurlijke eyecatcher voor de badkamer, douche of het kleinste kamertje. Dankzij het natuurlijke karakter van het materiaal is elke mozaïek uniek en straalt het pure klasse en verfijnde schoonheid uit.

Geometrische vormen zijn de trend: van kleine vierkanten van 1 x 1 cm tot visgraatmotieven en hexagonen. Mosaics met bamboo look zijn dan weer prachtig in combinatie met hout en groene planten voor een gezellige bothanical stijl binnenshuis.

Mosaics


Natuursteentegels

Met natuursteen wandtegels creëer je een unieke sfeer in je interieur. De combinatie van dit natuurlijk materiaal met andere materialen zoals glas, hout of metaal is puur, gedurfd en uniek. Kies uit verschillende materialen en afwerkingen, van een gladde afwerking tot ruw, voor binnen- of buitentoepassingen.

Tegels

 

TIP:

Kies de douchewand uit hetzelfde materiaal als de vloer voor een mooi geheel. Ook voor buiten zijn natuursteentegels geschikt voor geveltoepassingen.

 

 

In de Stone Gallery van Beltrami vind je een ruime keuze in materialen die op maat bewerkt of verzaagd worden door een professionele marmerbewerker. De mogelijkheden op vlak van materialen, afwerkingen en afmetingen zijn eindeloos.

Op maat

Afwerkingen van een wand of gevel in natuursteen

De afwerking heeft een invloed op hoe natuursteen eruitziet. De keuze van het type oppervlaktebewerking hangt onder meer af van de steensoort, de toepassing van de steen en de aard van het werk. Zo is vocht- en weersbestendigheid belangrijk voor een natuursteen gevelbekleding en worden granieten natuursteensoorten aangeraden.

Meer weten over de verschillende afwerkingen? We zetten de meest gebruikte op een rijtje. Lees meer

 

Hoe wordt een wand- of gevelbekleding in natuursteen geplaatst?

Er zijn twee veelgebruikte technieken om natuursteen gevelbekleding te bevestigen: verlijming en verankering.

1. Verlijming

Natuursteentegels, Beltralinea Stoneskin, Mini- en Stonepanels... heel wat kleinere oppervlakken van natuursteen zijn geschikt voor verlijmde afwerking. Daardoor kan de gevelbekleding snel worden geplaatst, is het goed bestand tegen impactbelasting en zal het niet snel breken. Hou rekening met de ondergrond (aangewezen prefabbeton of gemetselde muren) en de maximale hoogte (8 m) die verlijming toelaat.

2. Verankering

Verankering laat meer mogelijkheden toe in de keuze van materialen, afwerkingen en formaten. Vooral harde soorten zoals graniet en basalt in diverse afwerkingen lenen zich hiertoe. Omdat de afmetingen, diktes, plaatsingshoogte en verankering plaats- en casegebonden zijn, werken we bij Beltrami samen met de bouwheer en de voorschrijver een voorstel op maat uit.

De voordelen van natuursteen wandbekleding

  • Onderhoudsvriendelijk
  • Duurzaam materiaal met oneindige levensduur
  • Klassevol en authentiek karakter dat een meerwaarde biedt aan je woning
  • Onbrandbaar
  • Talrijke creatieve mogelijkheden
  • Unieke uitstraling, natuursteen is gebonden aan de natuur
  • Architecturale trend

Wil je professioneel advies voor natuursteen als wand- of gevelbekleding? Onze experten geven je advies op maat in onze showroom. Enkel op afspraak te bezoeken.

Online afspraak maken

Of bel ons rechtstreeks op + 32 56 23 70 00

cdf2a5d1e6df4d4d87517bf3da5513a3