B Stories

Natuursteen als meerwaardezoeker: gevelbekleding

03 juni 2016

Een gevel bepaalt mee de architecturale uitstraling van een woning of project. Een rol waar natuursteen zich heer en meester voelt. De schoonheid van natuursteen als duurzame gevelbekleding schuilt in het unieke karakter van iedere steen. Het eindeloos spel van materialen, kleuren, afmetingen en diverse afwerkingen versterkt dit unicum nog meer.

Esthetische voorkeur
De primaire keuze van de geschikte natuursteen ligt vaak bij de esthetische waarde die het gebouw moet uitstralen. Toch is kennis van technische specificaties van de natuursteensoort op zich, alsook de diverse bevestigingswijzes en de afwerkingsvormen van groot belang om voor elk project de juiste steen te selecteren.

Trends
Met de opmerkelijke reeksen Beltralinea Stoneskin, B-Rocks, Minipanels en Stonepanels speelt Beltrami perfect in op de vraag naar originele, natuurlijke en onvervalste robuustheid. Zoals de naam ‘Stoneskin' aangeeft, wordt de gevel met de ruwe ‘natuursteenhuid' bekleed. Fijne, versneden reepjes korst- en randplaten worden gekloven tot een dikte van ongeveer 1,5 tot 3 cm, gegroepeerd in een plaket en aan elkaar gehecht door polysterhars. Dit vereenvoudigt en versnelt de plaatsing aanzienlijk.

Verlijming versus verankering
Natuursteentegels, Beltralinea Stoneskin, B-Rocks en Stonepanels,... tal van producten uit het Beltrami gamma zijn geschikt voor verlijmde gevelafwerking. Gezien het gewicht van natuursteen, dient er rekening te houden met de ondergrond (aangewezen prefabbeton of gemetselde muren) en de maximale hoogte (8m) die verlijming toelaat. 
Verankering laat meer mogelijkheden toe in de keuze van materialen, afwerkingen en formaten. Voornamelijk harde soorten als graniet en basalt in diverse afwerkingen lenen zich hier toe. Gezien de afmetingen, diktes, plaatsingshoogte en verankering plaats- en casegebonden zijn, werkt Beltrami - samen met de bouwheer en voorschrijver - een voorstel op maat uit.

Foto: gevel in Black Quartz stoneskin

Rusty Slate stonepanels
Rusty Slate stonepanels
Simyra<br />architect: Basic Architects - Peter de Kegel
Grey Quartz
Jura mix
Jura mix
Kandla Grey, natuurruw
Kandla grey Natuurruw
cdf2a5d1e6df4d4d87517bf3da5513a3