B Stories

Een trendy groene oase op Interieur 2018

20 september 2018

Van 18 tot 22 oktober was het weer verzamelen geblazen in Kortrijk Xpo voor Interieur 2018. Dit jaar was een feesteditie; het was namelijk al de vijftigste keer dat het plaatsvond. Reden te meer, vond de natuursteenprofessional Beltrami Natural Stone, om met een opmerkelijke stand uit te pakken...

Interieurtrend Bothanic Green/Tropical mood
Mute - PET Felt Acoustic Panel, designed by meubel label De Vorm
Stand Beltrami naar ontwerp van Jan Lefevere, architectenbureau Kaai 7
Turkse marmer Verde Levanto

Speciaal voor de stand op Interieur 2018 liet Beltrami één volledige natuursteenblok verzagen tot een twaalftal elementen in verschillende formaten, die samen één meubel vormden. Ze zijn allemaal op totaal verschillende manieren afgewerkt om de kracht en flexibiliteit van natuursteen te illustreren. De stand vormde overigens een aangename, natuurlijke oase op de beurs, want zowel de natuursteen - de Turkse marmer Verde Levanto - als de achterwand, de stoelen en alle andere accessoires kwamen allemaal in trendy groene tinten.


Uitdaging

Zoals gebruikelijk werden de exposanten van Interieur uitgedaagd om enkele actuele thema's in hun standontwerp te verwerken. Dit jaar waren dat het gebruik van nieuwe materialen, het recycleren van producten, eco-mobiliteit, mode en uitdagende voorwerpen. Jan Lefevere van architectenbureau Kaai 7, die we voor onze stand onder de arm namen, slaagde erin om een aantal van deze thema's op een creatieve manier in zijn ontwerp toe te passen, zonder onze eigenheid uit het oog te verliezen. 
"De stand doet denken aan een werkplaats", zegt Jan Lefevere. "Vandaar dat de elementen op elkaar gestapeld lagen, schuin stonden, zweefden, enzovoort. Tegelijk zorgde de combinatie van al die diverse tinten groen en de dennenhouten vloer en plafond voor een heel natuurlijk effect."

 

Turks marmer: Verde Levanto

Het centrale meubel op de stand bestond uit twaalf elementen, die met de multiwire werden verzaagd uit één massief blok natuursteen van 180 cm breed, 250 cm lang en 190 cm hoogte, goed voor een gewicht van maar liefst 23,51 ton. Dat gebeurde in de state-of-the-art productie-unit van Brachot-Hermant in Deinze, waartoe Beltrami behoort. Het marmer dat hiervoor werd geselecteerd is van het type Verde Levanto uit Turkije. Dat is een nieuw, uitzonderlijk trendmateriaal, speciaal voor deze beurs gesourced door ons internationaal aankoopteam.
Opmerkelijk is dat alle elementen telkens op een compleet andere manier werden afgewerkt. Sommige waren bijvoorbeeld gezandstraald, gepolijst, geborsteld, verzoet, geschuurd of gebouchardeerd, terwijl andere dan weer een Rockfinish- of een skintouch afwerking ondergingen. Opvallend was dat één element zelfs géén afwerking kreeg en zodus zijn brute korst behield. Het meubel demonstreerde dus enkele van de vele vormen van afwerking - van de ruwste tot de meest verfijnde - die Beltrami kan aanbieden. 

 

Bothanic Green

Het Verde Levanto-marmer vertoont verschillende tinten mosgroen, volgens gerenommeerde trendwatchers dé trendkleur van 2019 (voor de kenners: dit past binnen het thema Bothanic Green/Tropical mood). Door de verschillende afwerkingstypes oogden sommige elementen lichter van kleur, en kwam de typische witte adering bij sommige meer tot uiting dan bij de andere. De afwerking bepaalde uiteraard ook hoe de steen aanvoelde: van enorm glad tot erg ruw, of met een zogenaamde 'leatherlook'. Het bewees op een heel mooie manier hoe ontzettend veelzijdig natuursteen kan zijn. Behalve het prachtige meubel in natuursteen bevatte de stand nog enkele bijzondere blikvangers. Zo waren de stoelen en de achterwand bijvoorbeeld vervaardigd uit gerecycleerde PET-flessen, een realisatie van het Nederlandse meubel label De Vorm. Dit materiaal voelde aangenaam aan, maar is toch heel sterk en heeft bovendien uitstekende geluidswerende eigenschappen.

cdf2a5d1e6df4d4d87517bf3da5513a3